Beräkning av koldioxidavtrycket för bostäder

Hur beräknas koldioxidavtrycket för bostäder?

Koldioxidavtrycksrapporten för bostäder baseras på Green Building Council Finlands indikatorer för byggnaders livscykel. Koldioxidavtrycket för bostäder baseras på indikatorerna "koldioxidavtryck för användning" och "energiförbrukning". Den faktiska energiförbrukningen för en fastighet beräknas enligt energiförbrukningsmätaren och siffrorna överförs direkt till beräkningen av koldioxidavtrycket för energi.

För varje utsläppskomponent har en utsläppsfaktor beräknats för Finlands miljöcentral (SYKE) eller Motivan enligt utsläppsfaktorer.

I grund och botten är bostadens fotavtryck inte ett mått på den personliga bostadens fotavtryck utan på hela fastighetens fotavtryck. Det fungerar också som ett incitament för hela samhället att sträva efter ett mindre koldioxidavtryck, när koldioxidavtrycket för bostäder har en tydlig siffra, mått och mål.

Koldioxidavtrycksrapporten för bostäder är vid behov väderjusterad, beroende på användningen, dvs. koldioxidavtrycket tar hänsyn till de årliga vädervariationerna i fastigheten och den beräknade väderjusterade värmeenergiförbrukningen. På detta sätt är koldioxidavtrycksrapporten jämförbar med tidigare år, eftersom det finns betydande skillnader mellan åren (kall vs. varm vinter).

Mätare för energiförbrukning

Energiförbrukningsmätaren mäter både fastighetsel och användarel. Med andra ord den totala elförbrukningen för hela fastigheten. För att få fram uppgifterna från energimätaren kan det krävas en enkät till de boende, där man frågar både hur mycket energi som förbrukats under året och om den inköpta energin är grön el eller inte. Denna information behöver naturligtvis inte tillhandahållas och beräkningen kommer att baseras på en uppskattning av de mottagna uppgifterna. I koldioxidavtrycksrapporten kommer vi alltid att inkludera uppgifternas riktighet och hur de erhölls. Alla uppgifter som lämnas ut anonymiseras och behandlas aldrig separat i andra sammanhang. Elförbrukning och inköp av grön el behandlas endast i syfte att beräkna koldioxidavtrycket för fastigheten som helhet, och ingen information identifieras för varje enskild bostad.  

Uppgifter om elförbrukning för fastighetens gemensamma utrymmen kan naturligtvis erhållas från fastighetsförvaltaren eller styrelseordföranden. De olika formerna av elproduktion anges i en annan del av tabellen. Värt att notera är att brukarelen i detta fall huvudsakligen används till belysning och bastu. Uppvärmningsel ingår i fastighetsel. Om användarel inte kan specificeras anges den som noll och detta rapporteras i fotavtrycksrapporten. Uppvärmningsel registreras separat i energiförbrukningsmätaren och uppvärmningsel (köpt energi, värmepumpar) är en del av byggnadens el. Om fastigheten har självförsörjande energi och/eller säljer energi tillbaka till elnätet, ingår dessa också i energiförbrukningstabellen i koldioxidavtrycksrapporten.

Tabell över energiförbrukning, källa: figbc.fi

Koldioxidavtrycket för bostäder - hur beräknas det?

Beräkning av koldioxidavtrycket för bostäder som grund Green Building Council Finlands mätare för koldioxidavtryck. Koldioxidavtrycksrapporterna för bostäder är också väderkorrigerade om avsikten är att använda dem för att utveckla en fastighet, eftersom väderkorrigering gör att rapporterna kan jämföras med varandra. Om rapporten är väderkorrigerad anges detta redan i rapportens titel. Om rapporten inte är väderkorrigerad minskar dess jämförbarhet med tidigare år. Om rapporten görs för försäljning till fastighetsmäklare eller investerare, är rapporten inte väderkorrigerad men innehåller alltid de uppmätta resultaten och är offentlig.

Koldioxidavtrycksrapporten för bostäder är en rapport som produceras av Polarfox Oy, som också beaktar förslagen i bostadsaktiebolagets energicertifikat, som kan användas för att beräkna mål för beräkning av koldioxidavtrycket. Typiska åtgärder är tätning av fönster, byte av värmesystem, installation av luftvärmepumpar, ändring av vattenanvändningen eller övergång till grön energi. Målen och åtgärderna är husspecifika men ger konkreta och tydliga steg mot koldioxidneutrala bostäder med tydliga mål.

Koldioxidavtrycksrapporten skiljer på följande utsläppskällor i tabellen:

Utsläppskälla

Omfattning

För mer information, besök

kg Co2 eq (utsläpp i koldioxidekvivalenter)

Fjärrvärme

2

Tillhandahålls vid behov

 

Fjärrkyla

2

Vid behov

 

Bränslen, uppvärmning

1

Obligatorisk

 

Fastighetsel

2

Information om det finns grön el

 

Användarel

2

Information om det finns grön el

 

Avfallshantering

3

Volontär

 

Köldmedier

1

Obligatorisk

 

Bränslen, egen flotta

1

Obligatoriskt, t.ex. egen bil, egen traktor, tjänstefordon

 

Bränslen, annan utrustning

3

Frivillig, t.ex.

 

Underhåll, administration

2,3

Frivilligt, t.ex. utsläpp relaterade till värd- och styrelsemöten

 

Totala utsläpp alla

   

Till exempel har fjärrvärme, direktverkande el, bergvärme och luft/vatten-värmepumpar alla sina egna utsläppsfaktorer. För självförsörjande energi som vind- eller solkraft minskar de mängden köpt energi och har noll direkta utsläpp. Å andra sidan, om den köpta energin (så kallad grön el) produceras av sol- eller vindkraft, är deras direkta utsläpp noll men det finns vissa indirekta utsläpp. Vi tar hänsyn till alla dessa i våra beräkningar.

För bränslen som används i byggnaden beräknas värmevärdet för de bränslen som används.

Vad är skillnaden mellan en koldioxidavtrycks- och koldioxidhandavtrycksrapport för byggnadslivscykeln och en koldioxidavtrycksrapport för bostäder?

Det finska miljöministeriet stöder starkt hållbart boende och byggande och vägleder det med nya byggregler, som i mitten av 2020-talet kommer att kräva att varje ny byggnad presenterar ett koldioxidavtryck och koldioxidhandavtryck för byggnadens hela livscykel, i enlighet med de föreslagna byggreglerna. 

Denna så kallade LCA-modell fokuserar främst på nya byggnader och stora, storskaliga byggprojekt. Beräkningen av koldioxidavtrycket baseras på den europeiska standarden Level(s), som ger en förståelse för utsläpp från materialinventering, transport, konstruktion, användning och rivning.

Rapport om koldioxidavtryck för bostäder är en koldioxidavtrycksrapport för hela bostadsbolaget som mäter utsläpp från vatten, energi, uppvärmning, avfall och värdekedjan. Scope 3-utsläpp (värdekedjan) mäts inte för enskilda bostäder. Koldioxidavtrycket för ett bostadsbolags bostäder kan vara en konkret och målinriktad rapport som sätter upp ett mål för koldioxidneutrala eller koldioxidsnåla bostäder. Det kan beräknas för både gamla och nya bostadsföretag. Koldioxidavtrycket för bostäder kan beräknas endast för den aktuella situationen (utan någon djupare analys eller mål). Koldioxidavtrycksrapporten är också ett försäljningsverktyg och ett incitament för att välja hållbara bostäder. 

Koldioxidavtrycksrapporten för bostäder baseras på GHG-standarden, som mäter utsläpp från energi, uppvärmning och transport. Medan koldioxidavtrycksrapporten för byggande fokuserar specifikt på utsläpp från listan över material som används i byggandet, för vilka det finns en separat utsläppsdatabas. Det är material som står för den största andelen av utsläppen inom byggsektorn. 

Koldioxidavtrycket för bostäder baseras också på nivåernas mål för resurseffektiv energi- och vattenanvändning. 

Kontakta oss

Jämför listpriser

Titel Pris Status Typ av Område Syfte Sovrum Badrum