Mitä lisäarvoa asumisen hiilijalanjälkiraportti tuo energiatodistukseen?

Energiatodistus on kehitetty alun perin juurikin osto- myynti- ja vuokraustilanteisiin, jolloin yhdellä dokumentilla on löydettävissä asunnosta ne energiatehokkuuteen sekä energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin, jotka voisivat vaikuttaa asunnon ostoon tai ymmärrykseen asunnon ostosta. Silti se on jäänyt hieman vieraaksi ja tekniseksi dokumentiksi, joka on ”pakko tehdä”. Energiatodistus on silti talokohtainen ja kertoo laajasti talon joko eksakteista tai laskennallisista arvoista ja kulutuksesta, jolloin se on oivallinen työkalu asunnon energiatehokkuuden kehittämiseen.

Asumisen hiilijalanjälkiraportti hyödyntää energiatodistusta ja muita taloyhtiön dokumentteja ja tekee ihmisläheisen,ymmärrettävän ja tavoitteellisen yhteenvedon asuintalon energiatehokkuudesta ja sen parantamisesta. Yhteenveto perustuu laskennallisten arvojen sijaan asuintalon tarkkoihin tietoihin, jotka selvitetään asukaskyselyillä.

Asumisen hiilijalanjälkiraportti tukee elinkaaren hiilijalanjälkeä ja hiilikädenjälkeä mutta toisin kuin jälkimmäiset, asumisen hiilijalanjälkiraportin voi tehdä asunnolle milloin vain. Sen voi tehdä vanhoille taloille ja taloille, jossa ei ole tulossa suuria laajennusremontteja.

Asumisen hiilijalanjälkiraportti tuottaa selvän lopputuloksen, asumisen hiilijalanjäljen, joka yhteismitallistetaan hiilidioksidiekvivalenttina eli co2e -määritteellä, joka on yleisesti hyväksytty tapa kertoa asioiden kasvihuonekaasupäästöjen ilmastovaikutuksesta sadan vuoden aikana. Suomalaisen hiilijalanjäljestä 30% syntyy asumisesta ja yleinen suomalaisen asumisen hiilijalanjälki on 2000-3000 kg co2e. Level(s)-mittariston mukaisesti asumisen hiilijalanjälki antaa myös hiilijalanjäljen per neliömetri.

Asumisen hiilijalanjälkiraportti on siis ennen kaikkea ihmisille tehty, myynnillinen raportti, joka kertoo nopeasti ja varmasti talon tai asunnon hiilijalanjäljen. Asumisen hiilijalanjäljen voi laskea myös yhteen asuntoon, jos kaikki tarvittavat dokumentit ja luvut ovat tiedossa. Tavoitteena on herättää ostajan tai sijoittajan mielenkiinto ympäristö- ja energiatehokkuusasioihin kertoen nopeasti ja ymmärrettävästi, mikä on taloyhtiön tahtotila asumisen päästöjen osalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vertaa listauksia

Otsikko Hinta Tila Tyyppi Alue Käyttötarkoitus Makuuhuoneet Kylpyhuoneet